Da li znate – najbezbedniji automobili u 2021/22. godini


Da li ste se zapitali, prilikom kupovine novog automobila mnogi ne obraćaju previše pažnje na bezbednost vozila, a ovo je jedna od stavki koja bi trebalo da bude na vrhu liste odlučujućih faktora.

Sigurno se pitate kako to da i sami dođete do informacija o tome koji su to najbezbedniji automobili na tržištu danas. Bez obzira da li kupujete novo ili polovno vozilo, svakako je preporučljivo pogledati kako je ono ocenjeno na testovima bezbednosti agencije.

Najefikasniji način prikupljanja novca za kupovinu automobila jeste prodaja starog, nepouzdanog vozila, pa kako bi svi ostali bezbedni, često je najbolja opcija poziv agencijama za otkup automobila u lošem stanju.

U nastavku ćemo predstaviti liste koje pokazuju koji su to najbezbedniji automobili za 2021. godinu i koji bi potencijalno mogli biti za tekuću 2022. a pročitajte i više informacija o samoj Euro NCAP agenciji koja je odgovorna za pouzdanost liste.

Najbezbedniji automobili za 2021. godinu
Iako slične organizacije postoje i na drugim kontinentima, za naše tržište je najlogičnije i optimalnije posmatrati istraživanja koja sprovodi Evropska agencija za testiranje bezbednosti novih vozila (Euro NCAP).

Kada bi želeli da sumiramo proteklu 2021. godinu, slobodno bismo mogli reći kako su kriterijumi za ocenjivanje bili nikada strožiji. Ovo i ne čudi previše, s obzirom da je tokom 2020. godine došlo do implementacije novih metoda prilikom ispitivanja sudara, što se verovatno odrazilo i na kriterijume ocenjivanja.

Evropska agencija za istraživanje bezbednosti svake godine predstavlja listu modela koji su se pokazali kao najbolji u svojoj kategoriji.

Postoji 5 kategorija i sistem ocenjivanja je drugačiji, tako da nije moguće porediti čelnika jedne liste sa pobednikom iz druge.

Najbezbedniji automobili za 2021. godinu raspoređeni po kategorijama:

  • Mercedes EQS – pobednik kategorije “luksuzni automobili”;
  • Skoda Enyaq iV – pobednik kategorije “veliki terenci”;
  • Mercedes EQS – pobednik kategorije “električni automobili”;
  • Skoda Fabia – pobednik kategorije “mali porodični automobili”;
  • Nissan Qashqai – pobednik kategorije “mali terenci”.

S obzirom da se ovde radi o testiranju najnovijih modela na tržištu, pozivamo vas da se detaljnije upoznate sa time koji su to najbezbedniji automobili koje može kupiti, a daolaze iz 2021. godine.

Na listi se nalaze luksuzni modeli u čiju su vrednost sasvim sigurno uračunate i bezbednosne specifikacije.